خوێندەنەوەی قورئان بە بێ دەست نوێژ دروستە چ بە لە بەر كراوی بێت یان لە ناو قورئانەكەدا خۆی بێت یان لە ناو مۆبایلدا بێت چونكە هیچ بەڵگەیەكی صەحیح و صەریح نەهاتووە خوێندەنەوەی قورئان بە بێ دەست نوێژ حەرام و قەدەغە بكات
دایكە عائیشە ڕەزای خوای لێبێت فەموویەتی: (كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يذكر الله على كل أحيانه) [سلسلة الأحاديث الصحيحة رقم: (406)] واتە: پێغەمبەری خوا صلى الله عليه وسلم لە هەموو حاڵەتێكدا زیكری خوای دەكرد
بەڵام باشتر وایە و سوننەتە بە دەست نوێژەوە زیكر و قورئان بخوێنێت، بە بەڵگەی ئەم فەرموودەیە كە پێغەمبەری خوا صلى الله عليه وسلم فەموویەتی: (إنـي كرهتُ أنْ أذكرَ الله إلاَّ على طهارة) [صحيح أبي داود رقم: (17)] واتە: من پێم باش نى یە زیكری خوا بكەم ئیللا بە پاكی (واتە: بە دەستنوێژەوە) نەبێت
ئیمامی (النووي) ڕەحمەتی خوای لێ بێت فەرموویەتیأجمع الـمسلمون على جواز قراءة القرآن للـمحدث، والأفضل أنْ يتطهر لـها) [الـمجموع: (2 / 76)]
واتە:وە ئەو ئایەتەی كەوا هەندێك لە زانایان كردوویانەتە بەڵگە بۆ ئەوەی كە نابێت بە بێ دەست نوێژ دەست بدەیت بە قورئانەوە: [لَّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ] [سورة الواقعة: (79)]
واتە: (اللوح الـمحفوظ) كەس دەستی پێوە نادت ئیللا فریشتەكان نەبێت
ابن عباس فەرموویتی: ( [لَّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ] الـملائكة)
كەواتە ئەم ئایەتە باسی فریشتەكان دەكات نەك مرۆڤەكان، بۆیە ئەم ئایەتە هیچ پەیوەندىیەكی بەم باسەوە نى یە
وە بۆ زانیاری زیاتر ئەوەش بزانە كەوا (موسڵمانی لەشگران) و (ئەو ئافرەتەی كە لە حاڵەتی بێ نوێژی و زەیسان)یدا دەتوانێت قورئان بخوێنێت، چونكە هیچ بەڵگەیەكی ڕاست و صەحیح نەهاتووە ڕێگری ئەمەی لێبكات، هەروەها فەرموودەكەی دایكە عائیشە بەڵگەیەكی زۆر بە هێزە بۆ دروستێتی قورئان خوێندنی (موسڵمانی لەشگران) و (ئەو ئافرەتەی كە لە حاڵەتی بێ نوێژی و زەیسان)دایە
بڕوانە كتێبی: [أسئلة طال حولـها الـجدل ص: (13 ـ 22
دایكە عائیشە ڕەزای خوای لێبێت فەموویەتی: (كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يذكر الله على كل أحيانه) [سلسلة الأحاديث الصحيحة رقم: (406)] واتە: پێغەمبەری خوا صلى الله عليه وسلم لە هەموو حاڵەتێكدا زیكری خوای دەكرد
بەڵام باشتر وایە و سوننەتە بە دەست نوێژەوە زیكر و قورئان بخوێنێت، بە بەڵگەی ئەم فەرموودەیە كە پێغەمبەری خوا صلى الله عليه وسلم فەموویەتی: (إنـي كرهتُ أنْ أذكرَ الله إلاَّ على طهارة) [صحيح أبي داود رقم: (17)] واتە: من پێم باش نى یە زیكری خوا بكەم ئیللا بە پاكی (واتە: بە دەستنوێژەوە) نەبێت
ئیمامی (النووي) ڕەحمەتی خوای لێ بێت فەرموویەتیأجمع الـمسلمون على جواز قراءة القرآن للـمحدث، والأفضل أنْ يتطهر لـها) [الـمجموع: (2 / 76)]
واتە:وە ئەو ئایەتەی كەوا هەندێك لە زانایان كردوویانەتە بەڵگە بۆ ئەوەی كە نابێت بە بێ دەست نوێژ دەست بدەیت بە قورئانەوە: [لَّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ] [سورة الواقعة: (79)]
واتە: (اللوح الـمحفوظ) كەس دەستی پێوە نادت ئیللا فریشتەكان نەبێت
ابن عباس فەرموویتی: ( [لَّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ] الـملائكة)
كەواتە ئەم ئایەتە باسی فریشتەكان دەكات نەك مرۆڤەكان، بۆیە ئەم ئایەتە هیچ پەیوەندىیەكی بەم باسەوە نى یە
وە بۆ زانیاری زیاتر ئەوەش بزانە كەوا (موسڵمانی لەشگران) و (ئەو ئافرەتەی كە لە حاڵەتی بێ نوێژی و زەیسان)یدا دەتوانێت قورئان بخوێنێت، چونكە هیچ بەڵگەیەكی ڕاست و صەحیح نەهاتووە ڕێگری ئەمەی لێبكات، هەروەها فەرموودەكەی دایكە عائیشە بەڵگەیەكی زۆر بە هێزە بۆ دروستێتی قورئان خوێندنی (موسڵمانی لەشگران) و (ئەو ئافرەتەی كە لە حاڵەتی بێ نوێژی و زەیسان)دایە
بڕوانە كتێبی: [أسئلة طال حولـها الـجدل ص: (13 ـ 22
الإثنين ديسمبر 28, 2015 1:21 am من طرف sulimansoran
» پهردهی كچێنی چییه؟ جۆره ناباوهكانی پهردهی كچێنی، لابردنی پهردهی كچێنی ... سهرهتای ژیانیكی نوێ؟ ....هتد
الخميس يناير 23, 2014 8:48 pm من طرف دايكى عمار
» هیچ کات کۆمپیوتەرەکەت فۆرمات مەکە!!
الخميس يناير 09, 2014 8:20 pm من طرف karwan kara
» ماڵپهرێك بۆ وهرگێران زیاتر له 50 زمان
الخميس أكتوبر 10, 2013 5:19 am من طرف dlshad
» ئه م سايته تايبه ته به يارى
الجمعة يونيو 21, 2013 3:37 pm من طرف shamal jalal
» له (چین) گۆشتی مرۆڤ ههیه و ئهفرۆشرێت + 18
الجمعة مارس 22, 2013 6:42 pm من طرف danyar asuda
» وينه يه كى ناخ ته زين
الأربعاء مارس 20, 2013 5:03 am من طرف danyar asuda
» ئه وكوره ى به هوى به يداكردنى 5 هه زار دينار بو بزيوى زينى توشى جيهات