زۆرجار كاتێك منداڵی ههژارهكان گهورهدهبن، تووشی كێشهی تهندروستی زۆر دێن، بهتایبهتی دایك هۆكاری سهرهكییه لهم كێشهیهدا، پهروهردهكردنی منداڵو گرنگیدان پێیان، ههرچهنده باری دارایی خێزان زۆر خراپش بێت، ڕهنگدانهوهیهكی زۆری دهبێت لهداهاتوودا كاتێك گهورهدهبن
لهو بارهیهوه گریگۆری میلر پسپۆڕی تهندروستی وتی:"منداڵی ههژارهكان زیاتر تووشی كێشهی تهندروستی دهبن لهگهورهییدا، بهڵام ئهم مهترسییه كهم دهبێتهوه ئهگهر هاتو دایكیان سۆزی منداڵهكان ڕابگرێتو گرنگییهكی تهواویان پێبداتو خۆشهویستی خۆیان بۆ دهربڕێت"
زاناكان پشكنینی جهستهییان بۆ 1200 كهسی گهوره كرد، پاشان پێوانهیهكیان بۆ باری كۆمهڵایهتیو داراییو ئاستی خویندنیان كرد، وردبوونهوهیهكی تهواویان كرد لهڕێژهی گرنگیپێدانی كهسوكاریان، كاتێك كه منداڵ بوون، بۆیان دهركهوت، تا چهند باری ئابوری خێزانهكان چاك بێت، تهندروستیی كهسهكهش لهگهورهییدا چاكتر بووه
زاناكان پێیان وایه، كهمبوونی ڕێژهی خۆهیلاككردنو كۆنترۆڵكردنی لهتهمهنی منداڵیدا، یان لهكاتێَكی تری تهمهندا، ئهمه ئهو هۆیهیه كه جیاوازیی لهتهندروستیدا دروست دهكات، جگه لهگرنگترینیان كه سۆزی دایكهو هۆكارێكی سهرهكیی لهشساغییه لهگهورهییدا
الإثنين ديسمبر 28, 2015 1:21 am من طرف sulimansoran
» پهردهی كچێنی چییه؟ جۆره ناباوهكانی پهردهی كچێنی، لابردنی پهردهی كچێنی ... سهرهتای ژیانیكی نوێ؟ ....هتد
الخميس يناير 23, 2014 8:48 pm من طرف دايكى عمار
» هیچ کات کۆمپیوتەرەکەت فۆرمات مەکە!!
الخميس يناير 09, 2014 8:20 pm من طرف karwan kara
» ماڵپهرێك بۆ وهرگێران زیاتر له 50 زمان
الخميس أكتوبر 10, 2013 5:19 am من طرف dlshad
» ئه م سايته تايبه ته به يارى
الجمعة يونيو 21, 2013 3:37 pm من طرف shamal jalal
» له (چین) گۆشتی مرۆڤ ههیه و ئهفرۆشرێت + 18
الجمعة مارس 22, 2013 6:42 pm من طرف danyar asuda
» وينه يه كى ناخ ته زين
الأربعاء مارس 20, 2013 5:03 am من طرف danyar asuda
» ئه وكوره ى به هوى به يداكردنى 5 هه زار دينار بو بزيوى زينى توشى جيهات